Marklyft är en styrkeövning där du använder dig av en skivstång och vikter som du själv kan bestämma över hur mycket du vill ha.
För att utföra rätt sorts marklyft så ska skivstången ligga på marken med vikterna på, du ställer dig sedan så att du har skivstången över halva fötterna och axelbrett med fötterna.
Sedan böjer du dig ner och greppar tag i stången och greppet ska vara så nära knäna som möjligt för att det inte ska bli för tungt.
Efter detta så ska du ställa dig upp med raka ben och raka höfter med skivstången i händerna och sedan ner igen, detta upprepar du så många gånger du känner att du orkar.

Den här övningen tränar nästan varenda muskel i kroppen, men den tränar mest ryggen, knäna,baksida lår, framsida lår, höft och rumpa.
Övningen aktiverar även muskler som stabiliserar bålen och ryggen men även knäna, rygg och höften.
Den nedre delen av ryggen aktiveras för att hålla ryggen rak under lyftet.
Musklerna för greppstyrka får jobba för att hålla stången i händerna.
Stora sätesmuskeln och baksida lår arbetar tillsammans för att sträcka ut höftleden.
Lårmuskeln sträcker ut knäna och insida lår arbetar för att stabilisera benen.

Fördelar med denna övning är att den stärker upp ryggen och bålen vilket gör att man får bättre hållning i andra övningar men även i vardagslivet.
Man får starkare ben, rumpa, höft, axlar och armar.

Nackdelen med marklyft är den höga skaderisken, men det kan bero på vilken teknik man använder sig av när man gör marklyft.
Så själva övningen har ju inte en stor skaderisk utan det är hur man utför själva övningen så fråga på det gymmet du går på hur man gör rätt och vilken teknik som passar just dig rätt.

När jag kör denna övning så har jag 12,5kg+12,5kg alltså 25kg sammanlagt på skivstången och gör 10x5, alltså 10 repetitioner 5 gånger. Jag tycker faktiskt att det fungerar bra, jag känner verkligen att jag har blivit starkare i benen, ryggen, bålen och armarna en del eftersom man håller skivstången i händerna.
Ett tips till er är att verkligen fråga på gymmet hur man utför marklyft och vad som är rätt teknik för just dig så att det inte blir att du skadar dig det första du gör.
Välj sedan en vikt som du klarar av köra med för att annars blir det att du tröttar ut dig och orkar inte köra dina andra övningar som du har tänkt att köra.

Här ska du också tänka på att andas rätt, du andas in när du släpper ner skivstången och andas ut när du drar upp skivstången mot dig.


Det var allt för idag!
Kram Emelie

Kommentera

Publiceras ej