Det är en styrkeövning där vikt pressas ovanför huvudet och sedan sakta ner igen.
Här tränar man axlarna och nacken, man kan välja att utföra axelpressen med hantlar, maskin eller med skivstång och man kan även välja att utföra dom sittandes eller stående.
Om man väljer att köra denna övning i en maskin på gymmet så fokuserar den mest på axlarna än vad det skulle göra om du väljer att köra med hantlar.

Väljer du att köra axelpress i en maskin på gymmet, se då till att ställa in sitthöjden så att du har handtagen i axelhöjd, sitt rakt med ryggen och sedan pressar du handtagen uppåt så att du har raka armar. Håll gärna emot när du ska ta ner handtagen och upprepa sedan övningen igen och ha även blicken framåt när du utför denna övning.
Skuldrorna ska vara bakåt och nedåt för att det inte ska blir en alldeles för stor rörelse.

För att inte skada sig så ta en vikt du klarar av och som inte blir för tung under just den övningen för då kan det bli lätt att man skadar sig.
Om axlarna åker upp mot öronen så blir det att man tränar fel muskelgrupper vilket leder till att man inte får bra träning.

Fördelar med att göra denna övning är att man får starkare axlar och bättre hållning för kroppen.
Nackdelarna är att om man gör fel så är skaderisken ganska hög, kräver inte lika mycket bålstabilitet som det behövs när man gör det stående.

 

 

När jag kör denna övning så kör jag den 10x5 med 11,3kg och det menas med att jag ska köra denna övning 10 repetitioner och 5 set.
Den här övningen tycker jag är helt okej, det brukar verkligen kännas dagen efter att man har kört den övningen för att mina axlar är så trötta.
Men om man verkligen vill få starka axlar så tycker jag att man ska köra denna, man får köra med hantlar, skivstång eller med maskin och man får välja det som känns bäst för en själv.
Jag själv känner att det är enklare med maskin då jag har lättare att hålla min hållning, alltså att man ska vara rak i ryggen, skuldrorna ska vara nedåt och bakåt.
Tänk även på att försöka att andas rätt, när du är på väg upp med vikterna så andas du ut och när du är på väg ner med vikterna så andas du in för att få mer syre i blodet.

Hej allihopa, hoppas att ni mår bra och att ni har det bra!
Helt ärligt så mår inte jag så bra, jag vet inte vad det är med mig men jag har känt mig jätte känslig i över 1 vecka och jag har redan haft min mens så det är inte den som spökar.
Det känns som att om nått kommer gå fel så kommer jag att bryta ihop, vet inte om det beror på perodiska fastan + att jag inte har kunnat träna som jag vill + jobbet + bowlingen har börjat + att jag är föryld och att det liksom har blivit för mycket på samma gång.
Jag har inte upplevt detta innan så kraftigt som jag har nu, jag känner att jag bara vill sova bort dagarna för att det är så mycket som händer.
Blir gråtfärdig bara jag sitter och skriver detta när jag inser hur mycket det har varit den senaste tiden så kanske det är dags att dra ner på lite saker men jag vet inte.
Det är så mycket jag vill göra och hinna med men samtidigt vet jag att det inte är bra att göra för många saker för att man kommer att krascha tillslut och det vill inte jag göra.
Hoppas verkligen att det blir bättre snart och att jag kan börja träna som jag vill.
 
Det var allt jag hade idag, blev inte så långt inägg men som sagt så mår jag inte så super bra.
Kram Emelie

Denna övning är en styrkeövning där du tränar dina raka magmuskler i magen men även bålen tränas.
När du gör denna övning så ska du tänka på att du har stolen i rätt höjd, du ska alltså inte sitta för långt ner eller för högt upp.
När du sitter och ska börja göra övningen så ska du spänna magen och luta dig framåt, på tillbaka vägen ska du hålla emot för att få den bästa effekten.
Du ska inte låta armarna jobba utan du ska använda dig av magmusklerna för att använder du dig av armarna så tränar du inte de inre magmusklerna lika mycket.
De vanliga misstagen man gör med denna övning är att man använder sig av armarna så att magen inte behöver jobba lika mycket, man svankar för mycket så att man inte får kontakt med magmusklerna och därför ska man hålla ryggen så rak som möjligt.
Att man spänner nacken när man böjer sig framåt och detta misstag brukar man oftast göra när man börjar bli trött i magmusklerna.

Även i denna övning ska du tänka på andningen, när du böjer dig fram så andas du ut och när du är på väg tillbaka så andas du in.
Fördelarna med denna övning är att den stärker de raka magmusklerna och bålen eftersom man tränar hållningen.

 
Jag kör denna på gymmet och har på vikt 70 pounds, kör 10 repetitioner 5 set.
Denna övning tycker jag om ganska mycket då det tränar magen och bålen, då jag behöver stärka upp mina magmuskler och bålen då de har varit slappa under ganska många år på grund av vikten.

Dock känner jag av efter 3 set att mina magmuskler börjar bli ganska trötta vilket gör att man inte orkar ta i lika mycket och man fokuserar inte längre på tekniken.
Men man får försöka tänka på att sätta tekniken istället för att försöka klara av hela setet.

Som med alla övningar så tycker jag att ni ska ta hjälp av någon som jobbar på gymmet och vet vilka övningar som passar just er och vad det är ni vill uppnå med eran träning.